Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Legebil 626 – en rullende akuttenhet i Vestre Viken HF

Du har kanskje sett den ambulansegule Ford-bilen med påskriften «Legebil» ute i trafikken. Legebil 626 er en anestesibemannet legebil fullspekket av avansert akuttutstyr. Les om denne helt spesielle bilen og hvilken funksjon den har i den prehospitale tjenesten i Vestre Viken HF.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 12.01.2023
Sist oppdatert 08.03.2023
Paramedic Thomas Fragell og anestesilege Ruben Fohrn er en del av mannskapet som jobber på Legebil 626 i Vestre Viken HF.

Paramedic Thomas Fragell og anestesilege Ruben Fohrn jobber på Legebil 626 i Vestre Viken HF.

Vestre Viken har hatt anestesibemannet legeambulanse siden 2015, men i den første perioden var det et prosjekt i drift på dagtid fra klokken 08.00 til 16.00 på hverdager.

​Nå er tilbudet utvidet og går under navnet «Legebil 626». En dedikert legebil i ordinær tjeneste i tillegg til vanlige ambulanser, og driftes fra klokken 08.00 til 20.00 hver eneste dag – 365 dager i året. Legebilen er stasjonert på Drammen ambulansestasjon.

I legebilen er det en paramedic på vakt som fartøysjef som opererer sammen med en anestesilege i turnus slik at det alltid er med en legeressurs på vakt.

Mange oppdrag

I 2021 ble Legebil 626 kalt ut på cirka 1.100 oppdrag hvorav 10 prosent utgjorde såkalte intensivtransporter. 

Selv om en stor del av oppdragene skjer i Drammensområdet og tilstøtende kommuner, så dekker Legebil 626 et stort geografisk område, både i og utenfor eget primære distrikt. 

En del oppdrag innebærer blant annet å kjøre til ambulanser som er på oppdrag for å bistå med avansert behandling og stabilisering under transport inn til sykehus. 

I tillegg til muligheten for tidlig diagnostikk og avanserte behandlingstiltak så bidrar også Legebil 626 med legefaglig beslutningsstøtte og fagutvikling for øvrige ambulanseressurser i Vestre Viken HF.​

Legebil 626

Som et rul​lende akuttsenter

​Det er lett å få øye på Legebil 626 ute i trafikkbildet. I 2021 ble det kjøpt inn en oppgradert ambulansegul Ford Explorer som er fullspekket med avansert utstyr. 

En aktiv bilgruppe i klinikk for prehospitale tjenester i Vestre Viken har sørget for at denne bilen er spesialtilpasset til tjenestens formål. 

Innredningen er nøye gjennomtenkt med blant annet kjøleskap for blod og medisinskteknisk utstyr plassert på et uttaksbrett bak. I bilen er det også en godt utstyrt akuttsekk, sprøytepumper, multimonitor og respirator. Dermed kan paramedic og anestesilegen i legebilen tilby mer avansert behandling enn personalet i en vanlig ambulanse kan.

ambulansesjåfør

​Fakta om bilen

Her er litt fakta om bilen for de bilinteresserte: Legebil 626 er en 2022-modell Ford Explorer 3,0l ST-Line V6 Ecoboost ladbar plugin hybrid med 10-trinns automatgir og firehjulstrekk. Bilen er opprinnelig sort metallic, men er foliert ambulansegul.  

Bilen har 457 hestekrefter (357 hk bensin + 100 hk elektrisk). Den er opprinnelig en 7-seter, men etter ombygging er det plass til tre personer i bilen. Baksetet er kontorplass for lege, rigget med docking, tastatur og printer til EPJ (elektronisk pasientjournal).

Prisen for legebilen er 1,4 millioner kroner, hvorav ombygging kostet cirka en halv million kroner. 

Thomas Fragell bak rattet på tur opp til Spiralen i Drammen.

Thomas Fragell bak rattet på tur opp til Spiralen i Drammen.

Bilen er «kontoret»​

​​- Den nye bilen er en god del større enn Volvoen vi hadde før. Nå har vi bedre plass til utstyr og ha med hospitant. Bilen er spesialbygd til vårt formål og er tilrettelagt for god daglig bruk i tjenesten, forteller paramedic og fartøysjef Thomas Fragell. 

- Vi var først i landet med denne typen bil, og nå kommer flere helseforetak etter. En egen bilgruppe i Vestre Viken har jobbet med innspill på design og innhold i bilen. I den gruppen har det vært med både bilansvarlig i ambulanseavdelingen i tillegg til to paramedics og to leger fra legebilen. Så vi har virkelig fått lov til å påvirke «kontoret» vårt, sier han.

- For oss betyr bilen mye. Det er jo på mange måter arbeidsverktøyet vårt og vår måte å komme frem til pasient på. Vi tilbringer mesteparten av arbeidstiden i bilen, og synes det er viktig at det er trygt i bilen og at vi har plass til alt utstyret som er festet på en hensiktsmessig og forsvarlig måte, sier Fragell.

Legebil 626 er godt inkludert blant Luftambulansetjenesten sine ressurser og i hverdagen er det godt samarbeid, operativ samhandling og trening sammen som gjør at både kompetanse og kvalitet blir styrket i flere ledd. 

Gjennomgang av utstyret før vakten tar til.

Gjennomgang av utstyret før vakten tar til.​

- Den urbane delen av Luftambulansetjenesten

Arbeidsdagen starter alltid med at de to på vakt går gjennom og sjekker over utstyret i legebilen. Hver mandag tar de også en tur innom Drammen sykehus for å bytte ut blodbeholdningen de har i et eget kjøleskap i legebilen. 

- Legebilen er på mange måter den urbane delen av luftambulansetjenesten i Vestre Viken. Vi behandler pasientene ute i felt og har mulighet til å legge pasienter både i narkose og i respirator hvis situasjonen tilsier det, noe ambulansepersonell ikke har anledning til. Vi kommer ofte ambulansene i møte – de er ofte plassert nærmere pasientene i vårt dekningsområde. Så kan vi bidra med våre ressurser underveis, det være seg diagnostiske vurderinger eller har annet utstyr som gjør at vi kan ta en avgjørelse på om pasientene skal til et annet destinasjonssted. Dermed kan man for eksempel unngå en «omvei» til en lokalsykehus hvis det er mer riktig å sende pasienten et annet sted, foreller anestesilege Ruben Fohrn i Legebil 626.

Paramedic Thomas Fragell har lang erfaring fra ambulansetjenesten i Vestre Viken og tar også vakter i vanlig ambulanse.

- Det å kunne jobbe både i legebil og ambulanse er en veldig ålreit kombinasjon. Vi får mer kompetanse på det medisinske, traumebehandling og mye annet ved å være både i ambulanse og legebil. Jobben min på legebilen er å ha det operative ansvaret, og det får vi også god terping på gjennom tjeneste i en vanlig ambulanse, forteller Fragell.

Se mannskapet fortelle om utstyret som er i ambulansen i denne videoen:
 

Bemannet 12​ timer i døgnet
Legebil 626 er bemannet fra klokken 08.00 til 20.00 – 365 dager i året. 

- Vi går 12-timersvakter. Foreløpig er det ikke legebilen bemannet på nattestid, selv om det er et ønske å få på plass etter hvert. Det er imidlertid ikke lenge siden vi økte vakttiden med fire timer fra klokken 16.00 til 20.00, så tilbudet øker, påpeker Ruben Fohrn.

Alle legene som jobber i legebilen er anestesileger, enten leger i spesialisering (LIS) eller spesielister/overleger i anestesi.

- Det er tre leger som foreløpig er fast tilknyttet legebilen. De jobber også som anestesileger på Kongsberg og Ringerike sykehus. De øvrige jobber både i Vestre Viken og andre sykehus på Østlandet, sier Fohrn.

Paramedicene er alle tilknyttet ambulanseavdelingen i Vestre Viken.

- Vi er seks paramedics som jobber med legebilen. Vi har jobbordning der vi er 40 prosent på legebilen og resten tilknyttet Drammen ambulansestasjon der vi inngår som en del av vaktlaget, forteller Thomas Fragell.​

Hver mandag går turen til blodbanken på Drammen sykehus for å bytte blodbeholdningen i legebilen.

Hver mandag går turen til blodbanken på Drammen sykehus for å bytte blodbeholdningen i legebilen.

Legebil 626 er godt og praktisk utstyrt.

Legebil 626 er godt og praktisk utstyrt.

Baksetet er kontorplass for lege, rigget med docking, tastatur og printer til EPJ (elektronisk pasientjournal).

Baksetet er kontorplass for lege, rigget med docking, tastatur og printer til EPJ (elektronisk pasientjournal).