Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

LUNA Føde holder høy faglig kvalitet

- Så langt viser tallene for alle sentrale kvalitetsindikatorer at tilbudet LUNA Føde holder høy faglig kvalitet, sier seksjonsoverlege Kjartan Moe ved Avdeling for gynekologi og fødselshjelp på Bærum sykehus.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 14.03.2025
Sist oppdatert 17.03.2025
En mann med armene i kors
Seksjonsoverlege Kjartan Moe studerer kvaliteten på tilbudet LUNA Føde i sin masteroppgave.

Seksjonsoverlege Kjartan Moe studerer i sin masteroppgave i helseadministrasjon kvaliteten på tilbudet LUNA Føde. Her ser han på om kvaliteten ved fødetilbudet LUNA Føde er i tråd med krav til faglig forsvarlighet.


Høy faglig kvalitet

Masteroppgaven til Kjartan Moe er foreløpig verken innlevert eller godkjent, men under et stormøte på Bærum sykehus fredag 7. mars kunne han «lette litt på sløret» og fortelle at alle resultatindikatorer og prosessindikatorer så langt viser at tilbudet holder høy faglig kvalitet. 

- Det er ingenting som tyder på at det er flere komplikasjoner med LUNA Føde enn i den ordinære fødeavdelingen på Bærum sykehus, sier Moe.


Stor interesse for tilbudet

Kjersti Nordrum, avdelingsjordmor ved Føde og barsel på Bærum sykehus kan fortelle om svært stor interesse for tilbudet LUNA Føde. Bærum sykehus var først ute med dette tilbudet.

- Det er morsomt at det er så stor interesse for dette tilbudet. Ikke bare blant kvinner som skal føde, men også fra andre fødeavdelinger spredt rundt i hele landet som har vært i kontakt med oss for å «kopiere» denne typen tilbud, sier Nordrum.

Et helhetlig fødetilbud

LUNA Føde er et helhetlig tilbud, der den samme jordmor-gruppen følger deg på slutten av svangerskapet, gjennom fødsel og barsel. Det legges til rette for en mest mulig naturlig fødsel, med minst mulig inngripen.  Du kommer til avdelingen for noen kontroller før fødsel, og blir litt kjent med avdelingen og de ansatte, som bidrar til trygge opplevelser. 

Tilbudet gjelder for friske kvinner med ukompliserte svangerskap, som ønsker og er motivert for naturlig fødsel. Dette er et lavrisikotilbud.
Alle fem fødestuene på Bærum sykehus er tilrettelagt for LUNA-fødsler.


Egner seg ikke for alle

Selv om tilbudet viser seg å være svært så populært, så egner det seg ikke for alle. Dette er for kvinner som selv ønsker det. Det er blant annet et krav at du ikke har medisinske komplikasjoner som krever en annen type oppfølging.

For å kunne benytte deg av LUNA-tilbudet må du:

•    Du må være frisk og ha et normalt svangerskap og ett barn i magen.
•    Du kan ikke ha fylt 38 år før terminen som førstegangsfødende og du kan ikke ha fylt 40 år før terminen som fleregangsfødende.
•    Du må være normalvektig, dvs at din BMI må ligge under 30.
•    Du må føde til termin, altså mellom uke 37+0 og 42+0 i svangerskapet.
•    Barnet ditt må ligge i hodeleie til termin.
•    Du kan ikke ha tidligere keisersnitt.
•    Du kan ikke ha hatt tidligere alvorlige svangerskaps-/fødselskomplikasjoner.
•    Du må ønske å føde uten epiduralbedøvelse.
•    Du kan ikke røyke/bruke snus/alkohol/medikamenter.
•    Om du har kroniske infeksjoner - eller påvist MRSA, ESBL, VRE eller har positiv GBS (i urin), kan du ikke benytte dette tilbudet.
•    Om det er andre tilstander for deg eller barnet du venter som krever medisinsk oppfølging, så kan du ikke benytte deg av LUNA.


Hvis det oppstår komplikasjoner i svangerskap eller fødsel blir det dessverre ikke mulig å benytte seg av LUNA-tilbudet, da risiko-fødende skal ha oppfølging av lege og det kreves kontinuerlig overvåkning av barnet under fødsel. Du følges da opp på vanlig måte.

Her kan du lese mer om LUNA Føde-tilbudet på Bærum sykehus.

Her er lenke til LUNA Føde-tilbudet på Ringerike sykehus.