Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Må bli bedre til å sortere mykplast - det sparer både penger og miljøet

Vestre Viken HF vil spare miljøet ved å bli flinkere til å sortere ut mykplast.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 04.01.2023
Sist oppdatert 10.01.2023

Mykplasten er myk, elastisk og kan tøyes langt før den revner. Den kan være farget og ugjennomsiktig, knitrer ikke. På bildet: L

Mykplasten er myk, elastisk og kan tøyes langt før den revner. Den kan være farget og ugjennomsiktig, knitrer ikke. På bildet: Logistikkportør Tore Skarra og logistikkmedarbeider Abubaker Abdi Ali.

Jo flinkere vi er til å sortere avfallet vårt, jo mer sparer vi miljøet.

- Restavfallet er en utgift for foretaket. Mykplasten derimot representerer en besparelse da det genereres en inntekt for alt sortert avfall som leveres inn, forteller David Stegarud, som er leder ved logistikkseksjonen på Drammen- og Kongsberg sykehus. 

Han peker på det faktum at Kongsberg sykehus gjenvinner mer kilo mykplast enn Drammen sykehus, til tross for at Drammen sykehus er mye større. Han ønsker at kolleger ved Drammen – men også de øvrige stedene i Vestre Viken – gjør en innsats for å spare miljøet.

- I 2023 ønsker vi på Drammen å starte en kampanje der det oppfordres til å gjøre en ekstra innsats for å sortere ut mykplast. Vi vil komme ut på avdelinger for å se på praktiske løsninger sammen, forteller Stegarud.

​Kan alltid bli bedre

Stegarud mener Bærum og Kongsberg står frem som gode eksempler til etterfølgelse:

- Her er det lagt ned en innsats som vi håper fortsetter. Vi kan alltid bli bedre, her må vi lære av hverandre. Vi i logistikkavdelingen er til støtte, men det må forankres i ledelsen i hver enkel enhet for å få gjennomslag og fremgang. Vi har et felles ansvar. 

- Logistikk bistår med befaring og informasjon ut om hva som kan gjenvinnes og vil se på praktiske løsninger. Vi tar også søppelet ut av sykehusene. Et stativ for en stor plastsekk koster kun 370 kroner. Det er en liten pris å betale for et grønnere sykehus. Vi håper på å møte engasjement og vilje, sier David Stegarud.


Estimert ant kilo/tonn avfall pr. sykehus 2022:​

​​1
DrammenRestavfall556 000 kg
2
BærumRestavfall393 000kg
3RingerikeRestavfall171 000 kg
4BlakstadRestavfall133 000 kg
5KongsbergRestavfall106 000 kg
6HallingdalRestavfall15 000 kg
 
   
1BærumMykplast11 800 kg
2KongsbergMykplast4 600 kg
3DrammenMykplast2 800 kg
4RingerikeMykplast1 400 kg
5HallingdalMykplast   115 kg
6BlakstadMykplast        0 kg​
(Statistikk er hentet fra avfallsleverandør)