Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mobil testing på vinterstid

Bussen «Odin» gjør testsituasjonen for pasienter til en bedre opplevelse.

Publisert 27.11.2020
Sist oppdatert 13.01.2023
Bussen Odin parkert i garasje.
TRYGG TESTING: Personer som skal testes for covid-19, går på bussen foran og ut bak uten å være i kontakt med noen flater.

Å ha en buss som teststasjon for covid-19 har spesielt to fordeler. Den er flyttbar og gir et varmere innemiljø når testingen skal gjøres.

Vestre Viken helseforetak har bygd og utstyrt bussen for ulike typer av helseundersøkelser. Nå er den utstyrt for å teste innbyggerne for covid-19 og er står i bakgården til Ringerike kommunehus.

Fra bil til buss

Fram til i høst har testing på personer som tror de er smittet med covid-19 blitt utført fra bil. Utendørstesting på vinterstid kan bli en kald opplevelse for både den som blir testet og den som utfører testen. 

– Med bussen Odin får folk muligheten til å bli testet innendørs i bussen. Bussen har alt vi trenger, mens selve analysene av prøvene må gjøres i et laboratorium, sier kommuneoverlege Karin Møller. 

Inventar i bussen Odin.

TRYGG TESTING: Selve testingen går raskt og blir gjort på bussen. Analysen skjer på laboratorium i etterkant av testingen.

Øker bemanningen

Smittevernskontoret i Ringerike har økt bemanningen med to ansatte. Nå blir det seks ansatte og to tilkallingsvikarer. Den ekstra bemanningen skal gjennomføre tester og svare på henvendelser på koronatelefonen.

Nina Fingarsen og Torbjørn Stubø gjennomfører covid-19-testingen mye raskere enn da de startet. Fingarsen har bidratt i testteamet siden starten av pandemien.

– I starten av pandemien testet vi fire personer på et kvarter. Nå tester vi seks personer på 10 minutter. I dag har vi testet 24 personer på en halv time. Vi har blitt rutinerte testere, sier hun.


Trygg bussreise uten kontaktflater

Torbjørn Stubø er lege for testteamet i Ringerike. Han synes at bussen fungerer godt til å teste mange mennesker på kort tid.

Personene som skal teste seg, venter utenfor bussen Odin. Bussen har fire små testrom. Rommene og setene på bussen blir desinfisert mellom besøkene. De som blir testet må ha på munnbind under «bussturen». På vei ut må de sprite hendene og åpne døra med kroppen. Besøket skjer uten kontaktflater.

– Vi tar smittevernet på alvor. Forskjellen fra tidligere, er at personen som skal testes må ha på munnbind på vei inn og ut av bussen, sier smittevernveileder Kristin Andresen.

Tester raskere

Testmetoden har også blitt mer effektiv. Fra å være to for å utføre en test, er metoden endret slik at en helsearbeider kan gjennomføre testen alene.

– Det gjør at vi rekker å gjøre flere tester på samme tid, sier Andresen.

Bedre rustet for større lokale utbrudd

Både Møller og Andersen mener at de er nå bedre rustet for eventuelle større lokale smitteutbrudd.

Kommuneoverlegen forklarer at det er veldig bra å ha en flyttbar teststasjon.

– Det gjør det mye enklere for oss hvis vi skulle få et utbrudd i Ringerike fengsel eller andre større intrusjoner.