Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny analysehall gir raskere prøvesvar og frigjør verdifull tid

Etter fem måneders drift av ny analysehall på Ringerike sykehus så er tilbakemeldingen unison: - Overgangen til nytt system har gått over all forventning, forteller Ada Mørk Jacobsen, seksjonsleder ved avdeling for laboratoriemedisin på Ringerike sykehus.

Publisert 22.11.2024
Sist oppdatert 28.11.2024
En lege i hvit frakk
Overbioingeniør Liv Cathrine Smerud i Medisinsk biokjemi viser frem noen av apparatene i det nye analysehallen på Ringerike sykehus. (Alle foto: Hilma Aure Modal)

14. juni var det høytidelig åpning av den nye analysehallen på Ringerike sykehus. Et stort «spydspiss»-prosjekt som startet 10 måneder tidligere da hovedinstrumentene på laboratoriet ble skiftet ut med mer automatising og større kapasitet.

Dette har ført til at de ansatte får frigjort verdifull tid – og det gir raskere prøvesvar.

Raskere svar til pasienter

–  Hovedinstrumentene på laboratoriet på Ringerike sykehus er skiftet ut. Det er innført mer automatisering og instrumenter med større kapasitet. Dette gjør at de ansatte får frigjort tid og gir raskere prøvesvar til pasientene på sykehuset, legekontor og sykehjem i hele Hallingdal og Ringeriksregionen, forklarer Trude Steinsvik, avdelingssjef LAB i Vestre Viken HF.

Hovedinstrumentene på alle de fire somatiske sykehusene i Vestre Viken skal skiftes ut med instrumenter fra en leverandør, og Ringerike sykehus var først ute – og dermed som pilot å regne.

Likt på alle fire sykehus

Det hele startet med en anbudsprosess om ny laboratorieautomasjon for det nye sykehuset i Drammen, og som senere skal breddes ut til de andre sykehusene i helseforetaket.

- Det har vært et stort mål lenge å få lik instrumentering på alle de fire somatiske sykehusene i Vestre Viken. På den måten kan vi sende prøver mellom oss uten at det er forskjell på analysemetoder og instrumenter.  Leverandøren som vant anbudet kjente vi på Ringerike godt til, og det falt sammen med at deler av vår automasjon har «end of life», altså er moden for utskifting. 

- Derfor ble det vedtatt at vi skulle være først ut i prosjektet. Vi måtte tegne og planlegge for å få tilpasset et stort system til en altfor liten hall. Med det kom vi ikke utenom en større ombygging, som blant annet innebar å fjerne vegger for å få nok areal. Vi måtte samtidig lage plan for å opprettholde vanlig drift på laboratoriet mens dette prosjektet pågikk. Her har de ansatte virkelig ståtte på og har vært fantastiske, løsningsorienterte og tålmodige. Hele prosjektet har tatt cirka et år, og nå er vi vel i havn og vært i drift i omtrent fem måneder, forteller Ada Mørk Jacobsen, seksjonsleder ved avdeling for laboratoriemedisin på Ringerike sykehus.

«Kan aldri bli for mye kake!»

Et stort prosjekt og mye arbeid krever også belønninger. Lab-gjengen har vært opptatt av å feire milepæler underveis – og det har de virkelig vært gode på!

- Mottoet vårt er at det aldri kan bli for mye kake. Så ja, vi har feiret mye underveis, men det har vært vel fortjent, ler seksjonslederen.

- Hvordan har det vært for dere å være helt i front av et slikt «spydspiss»-prosjekt i Vestre Viken HF?

- Det er en tillitserklæring. Vi har fått lov til å være med på noe nytt og spennende – og skal være ressurser videre inn i prosjektet når det breddes ut i helseforetaket. Vi skal nå hjelpe Bærum sykehus med sin prosess og skal i tillegg bistå inn i det nye sykehuset i Drammen. Fremover vil dette føre til at vi får like systemer å jobbe på – og kan hjelpe og avlaste hverandre på tvers av klinikkene i Vestre Viken. Vi får en mer robust organisasjon og kan i tillegg bistå med personell flere steder siden vi får det samme systemet, forteller Ada Mørk Jacobsen.

Takker de ansatte

Etter fem måneders drift er den foreløpige konklusjonen klar:

- Det har gått over all forventning. Vi har hatt god opplærling av de ansatte. Maskinene er robuste og har lite feil. I tillegg har maskinene en mye større kapasitet enn de gamle. Nå sørger automatiseringen til at ansatte kan gjøre andre ting mens systemet nå er mer «selvgående». Hele prosessen blir enklere å forholde oss til og det frigjør tid til andre arbeidsoppgaver. 

- Og viktigst: Det gir raskere prøvesvar. Jeg vil rose de ansatte for alt de har bidratt med i dette prosjektet, men vil også gi honnør til de andre seksjonene som har avlastet oss når vi har hatt behov for det underveis i dette omfattende prosjektet. Det er viktig at vi kan hjelpe hverandre når det trengs, smiler Ada Mørk Jacobsen.