Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny intensivambulanse i drift i Vestre Viken HF

Nå er den nye, store intensivambulansen 627 satt i full drift i Vestre Viken. Godt utstyrt og med plass til inntil seks personer blir dette et nyttig prehospitalt verktøy. SE VIDEO!

Publisert 21.01.2025
En gul varebil parkert på en parkeringsplass
Slik ser den ut - den nye intensivambulansen i Vestre Viken HF.

Arbeidet med å skaffe en stor intensivambulanse har pågått lenge, men på nyåret kunne den ombygde Mercedesen endelig settes i normal drift i en 24/7-turnus.

Basen blir i Drammen, men arbeidsområdet er i hele Vestre Viken sitt opptaksområde – primært mellom sykehusene i Vestre Viken og til og fra Oslo Universitetssykehus.

SE VIDEO: Bli med inn i den nye intensivambulansen

- En viktig milepæl

Onsdag 15. januar var det en markering på Drammen ambulansestasjon for å feire at intensivambulansen nå er i full drift.

- Dette er en viktig markering for prehospitale tjenester. Denne bilen er ombygd i Finland og fremstår som helt ny innvendig og en bil som vi kommer til å bruke i lang tid fremover. Dette representerer et stort fortrinn i tjenesten vår og gir et bedre tilbud til pasientene – og bedre arbeidsforhold for de som skal jobbe i denne ambulansen. En ekstra stor kudos til alle som har jobbet for å få denne bilen på plass og i gang, sa Lillian K. Solbakken, ambulansesjef i Vestre Viken HF.

En bedre løsning

Vestre Viken har flere intensivtransporter både internt i helseforetaket og til/fra Oslo universitetssykehus.

- Under disse transportene er det behov for at pasienten får hjelp fra flere helsearbeidere samtidig. Det kan være transporter der både ambulansepersonell, anestesilege, jordmor, intensivsykepleier og barnelege må følge pasienten under transporten. Den store fordelen med denne intensivambulansen er at den har kapasitet til å transportere inntil 6 personer. Dette gjør at vi nå har en bedre løsning for transport av intensivpasienter, sier Hans-Christian S. Platou, avdelingssjef i Luftambulanseavdelingen i Vestre Viken HF.

Bedre plass til pasient, ansatte og utstyr

- I intensivambulansen er det plass til mye lastevekt og inntil seks personer når vi er ute på oppdrag. Det betyr at flere kan jobbe samtidig og gir bedre arbeidsvilkår for de som jobber med pasienten. Vi har også plass til mer spesialisert utstyr, forteller paramedic Thomas Fragell.

- Denne bilen brukes primært til intensivpasienter som allerede er på en intensivavdeling på et av sykehusene i Vestre Viken. Det kan være pasienter som ligger i respirator for å få pustehjelp eller pasienter som er ustabile på annen måte som sirkulasjonsproblemer som trenger medisiner for å støtte sirkulasjon eller nevrologiske tilstander. Vi har også kuvøsetransport.

Felles for disse pasientene er at de har en til en-oppfølging med sykepleier og ofte lege i behandlingsteamet. Det krever mye utstyr, forteller anestesilege Jarle Solberg.

Inne i et kjøretøy
Slik ser det ut inne i ambulansen.

Mye unikt utstyr

- Noe av det unike med denne intensivambulansen er at vi har et utstyrsrack som sitter fast på båren der vi både har respirator, vi har monitor som overvåker puls, blodtrykk, oksygenmetning og slikt. Så har vi mulighet for å gi mange kontinuerlige medisininfusjoner underveis. Vi tar over den behandlingen de får på intensivavdelingen på sykehuset og fortsetter og med den behandlingen underveis i bilen, forteller Solberg.

Det er den samme bemanningen som betjener legebil 626 som også bemanner den nye intensivambulansen med beredskap og mannskap 24 timer i døgnet gjennom hele året.

For å kunne kjøre den nye intensivambulanse må du ha sertifikattype C1 – altså for lett lastebil opp til 7,5 tonn.

Diagram
Lanseringen ble behørig feiret med kake på Drammen ambulansestasjon.