Ny studie avdekker overbehandling av godartede tarmpolypper i Norge
En ny norsk studie av forskere fra Bærum sykehus og Universitetet i Oslo som er publisert i Tidsskrift for Den norske Legeforening, viser at 4566 pasienter ble overbehandlet med kirurgi i løpet av en periode på 14 år.
Studien omhandler pasienter i Norge som har blitt undersøkt og behandlet for godartede tarmpolypper. De aller fleste godartede polypper i tykktarm kan fjernes ved tarmkikkertundersøkelse, såkalt koloskopi.
Kirurgi med fjerning av den delen av tarmen der den godartede polyppen sitter er nesten aldri nødvendig, og er ikke anbefalt i retningslinjer i Norge eller andre land. Kirurgisk fjerning av polypper har langt flere alvorlige komplikasjoner enn behandling med tarmkikkert, og koster vesentlig mer penger og ressurser.
Oppsiktsvekkende funn
Overlege Jens Aksel Nilsen og medarbeidere fra forskningsgruppen Klinisk Effektforskning ved Universitetet i Oslo (se Klinisk effektforskning - Institutt for helse og samfunn (uio.no)) og medisinsk avdeling ved Bærum sykehus gjennomgikk data fra Norsk pasientregister i perioden 2008 til 2021.
Forskerne fant overraskende at 4566 pasienter ble operert i studieperioden til tross for anbefaling om behandling med koloskopi for denne pasientgruppen ifølge norske og internasjonale retningslinjer.
Det var også uventet at det gjennom studieperioden var en økning i kirurgisk fjerning av godartede polypper, fra 4,2 operasjoner per 100 000 innbyggere i 2008 til 6,3 operasjoner per 100 000 innbyggere i 2021.
De nye norske tallene står i kontrast til internasjonale standarder som viser at omtrent 0,3 % av denne pasientgruppen trenger kirurgi.
– Det betyr at de fleste pasienter med godartet polypp som ble operert i Norge i studieperioden er overbehandlet, sier overlege Jens Aksel Nilsen, som har ledet studien.
De 4566 pasientene som gjennomgikk kirurgisk behandling i perioden, pådro helsevesenet kostnader på nær én milliard kroner gjennom 53 242 sengepostdøgn alene. I tillegg kommer kostnader for operasjonssal, intensivbehandling og eventuelle senkomplikasjoner.
Behandling er viktig for å forebygge tarmkreft
Tarmkreft er en av de mest utbredte kreftformene i Norge, og utvikler seg oftest fra godartede tarmpolypper. Fjerning av polypper før de blir ondartede er i de fleste tilfeller mulig uten narkose eller innleggelse ved hjelp av en bøyelig tarmkikkert (koloskopi).
Risikoen for komplikasjoner er langt høyere ved kirurgi, som blødninger, infeksjoner, utlagt tarm og død. I tillegg er kirurgi om lag tre ganger så dyrt.
Behandlingskvaliteten må bedres
– Våre funn understreker behovet for systematisk kvalitetsforbedring ved norske endoskopienheter, sier Nilsen.
Ifølge overlegen viser studien at behandlingskvaliteten for pasienter med tarmpolypper må bedres i Norge. Etablering av multidisiplinære team med eksperter for polyppbehandling og økt koloskopikompetanse ved norske sykehus er sentrale elementer som bør prioriteres. Ved å redusere unødvendige kirurgiske inngrep kan pasientsikkerheten forbedres og ressursbruken reduseres, spesielt med tanke på den nasjonale tarmscreeningen som ble startet i 2022. Fagmiljøet på Bærum sykehus har i samarbeid med Endoskopiskolen, AHUS og OUS Ullevål utviklet et kompetansenettverk for avansert behandling med tarmkikkert, og kan nå tilby avansert behandling av store tarmpolypper til alle pasienter i Helse Sør-Øst.
– Effekten av screening mot tarmkreft er avhengig av høy behandlingskvalitet, sier Nilsen. Han påpeker at studien viser en bekymringsverdig høy forekomst av kirurgiske inngrep, noe som kan føre til flere komplikasjoner for pasienter som får påvist polypper ved screening, og dermed svekke effektiviteten av screeningprogrammet.
Til tross for at koloskopi har vært den foretrukne behandlingen for godartede polypper internasjonalt i flere tiår, viser denne studien at kirurgi fortsatt brukes hyppig i Norge for denne pasientgruppen, med betydelige konsekvenser for pasientene og økonomiske kostnader for helsevesenet.
Nilsen understreker at norsk kirurgi holder høy standard, men at den foretrukne koloskopibehandlingen må benyttes i mye større grad.
– Spesielt i lys av økt screeningaktivitet, er det avgjørende at vi sikrer riktig behandling for å minimere risiko for pasientene og unngå unødvendige kostnader, fastslår han.