Nytt sykehus i Drammen fikk besøk fra Ukraina
Denne uken besøkte ukrainske politikere og embetsverk fra Dnipro øst i Ukraina prosjektet Nytt sykehus i Drammen.
Publisert 11.09.2024
– Veldig hyggelig å vise frem planer for det nye sykehuset, sier Arnstein Hodne, prosjektdirektør i Sykehusbygg HF for prosjektet Nytt sykehus i Drammen.
Han var ydmyk i møte med gruppen som hadde tatt turen fra et krigsherjet land. Dnipro er en havneby øst i Ukraina, ikke langt fra Mariupol, og er nå blitt vennskapsby med Drammen.
– Det var et veldig lærerikt og hyggelig besøk. Gjestene fikk et innblikk i Norsk sykehusdrift, og vi fikk et innblikk i hvordan sykehus er organisert i Ukraina, sa direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Vestre Viken, Henning Aarset etter besøket.
Ukrainerne har vært på besøk i Drammen i en ukes tid. Bakgrunnen for besøket er et opplegg gjennom Kommunesektorens organisasjon (KS) som handler om kommunesamarbeid mellom Norge og Ukraina.
Rådgiver Alexander Tymczuk i KS forteller at 32 kommuner trolig vil inngå avtaler i tiden som kommer; Drammen er én av disse.
Tymczuk anbefaler kommuner som planlegger samarbeid, å avklare forventninger med den ukrainske partneren så tidlig som mulig.
– Vi anbefaler å tenke langsiktig, der kapasitetsbygging og det å forberede ukrainske kommuner på en EU-fremtid er viktig. Samtidig mener vi slike samarbeid må komme begge kommuner til gode. Ukrainske kommuner har mye å lære norske om blant annet digitalisering og krisehåndtering, sier Tymczuk
Det nye sykehuset i Drammen, som åpner høsten 2025 var ett av flere stopp under ukrainernes opphold i Norge, og gjestene fikk en guidet tur og presentasjon av prosjektdirektør Arnstein Hodne og kommunikasjonsdirektør i Vestre Viken HF, Henning Aarset.
Spent ordfører i forkant av møtet
– Jeg ser frem til å ta imot delegasjonen fra Dnipro. Jeg håper, og tror, at vi kan vise frem mye av det Drammen har å by på, og at dette kan være grunnlaget for et langsiktig samarbeid. I Drammen har vi mye å lære bort, men jeg er også veldig interessert i å lære fra delegasjonen som kommer fra Dnipro. De står i en utrolig vanskelig situasjon, og vi har mye å lære om hvordan de holder samfunnet gående til tross for krigen. Jeg ser fram til å lære om hvordan Dnipro håndterer beredskap i praksis, og hvilke fortløpende tiltak de gjør for sin befolkning, sier ordfører Kjell Arne Hermansen (H) i Drammen .
Representantene kommer fra en by som er preget av krig. Hva tenker du om det?
– Dnipro blir stadig truffet av russiske angrep. Flyplassen deres er allerede bombet, og havnen er stengt. At de likevel kommer på besøk til oss for å utvikle et samarbeid viser at Dnipro har håp for fremtiden til tross for at de står i en uholdbar situasjon.
Delegasjonen som møtte opp på Brakerøya, bestod også av varaordfører Ulf Erik Knutsen (Frp).
Betyr mye å få lov til å vise frem Drammen
– Jeg er så stolt over alt Drammen har å vise frem. Vi har satt sammen et program som viser mangfoldet av hva kommunen arbeider med, og jeg gleder meg til å vise dette frem for delegasjonen fra Dnipro. Når krigen er over, skal landet gjenoppbygges. Mitt håp er da at de får inspirasjon og kunnskap, blant annet etter å ha besøkt det nye sykehuset på Brakerøya, og kan dra nytte av dette i sin gjenoppbygging.
– I hvilken grad håper dere å støtte ukrainske kolleger i arbeid med gjenoppbygging av bydel, sykehus og by?
– Målet med dette samarbeidet er å gi Dnipro støtte i en vanskelig tid. På sikt ønsker jeg at Drammenssamfunnet skal kunne bidra som ressurser, både nå under krigen, men også etterpå. Jeg er opptatt av at dette ikke er et soloprosjekt for Drammen kommune. Jeg ønsker at drammenssamfunnet skal være en del av dette. Programmet vi har laget bygger på deltakelse fra næringsliv, akademia, frivilligheten og fra det ukrainske samfunnet vi har i Drammen. Alle disse kan være viktige ressurser som kan bidra når krigen tar slutt, avlutter ordføreren.