Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Operasjonsroboten gir god effekt både for pasienter og sykehuset

Den mye omtalte operasjonsroboten på Ringerike sykehus har vært i drift siden mai - og erfaringene så langt er utelukkende positive både for pasienter, de ansatte og sykehuset.

Publisert 16.09.2024
Sist oppdatert 28.11.2024
En person i et operasjonsrom
Her er operasjonsroboten i drift under en operasjon på Ringerike sykehus. Roboten styres fra enheten til venstre.

Det var i oktober at pengegaven på 20 millioner ble overrakt sykehuset av foreningen Venner av Ringerike sykehus. Gaven var finansiert av EWS Stiftelsen og Sparebankstiftelsene i Ringerike, Jevnaker, Lunner og Nittedal, og var øremerket til kjøp av en operasjonsrobot.

Etter at operasjonsroboten var i hus i vår kom trening i simulator i gang raskt og første operasjon ble gjennomført med roboten 16. mai.

Gått raskere enn forventet

- Statusen er at driften av operasjonsroboten går veldig bra - og implementeringen av den har gått langt raskere enn vi hadde forventet. Vi startet litt forsiktig med antall operasjoner, og nå opererer vi både galleblære, tykktarm og brokk med operasjonsroboten. Jeg anslår at 70-80 prosent av disse operasjonene nå gjennomføres med robot. Robotstua er fullbooket 3-4 dager i uken i gjennomsnitt, og det er veldig bra, Innføringen og opplæringen av ansatte på roboten har gått raskere enn forventet, så hos de ansatte er det god stemning, smiler avdelingsoverlege ved kirurgisk avdeling på Ringerike, Branislav Aazanjac.

En person som jobber på en maskin
Roboten styres her med stødige hender.

Flere vil se og lære

Avdelingen har jevnlig møter med ansatte som jobber med roboten, og tilbakemeldingen er utelukkende positive. 

Nå melder andre sykehus at de ønsker å komme på besøk til Ringerike Sykehus for å se og lære - og de ansatte deler mer enn gjerne erfaringer.

-    Hos oss er det åpne dører. Vi får henvendelser både fra ansatte på andre sykehus i Vestre Viken - men også fra sykehus fra andre helseforetak. Det synes vi bare er gøy, poengterer Aazanjac.

Godt rekrutteringstiltak

Avdelingsoverlegen sier han er takknemlig for ildsjelene som stod bak finansieringen av roboten, og han peker på at investeringen er et stort løft for lokalsykehuset - som allerede merker det på rekrutteringen.

- Ja, det er flere avdelinger på sykehuset som merker økt interesse fra eksterne søkere for dette prosjektet. Det er liten tvil om at det har en positiv innvirkning når vi lyser ut stillinger. Dette prosjektet har vært vellykket på flere plan, smiler avdelingsoverlege Branislav Aazanjac.

En person i laboratoriefrakk
Fra "robotstua" på Ringerike sykehus.

Fordeler for pasientene - og ansatte

Aazanjac sier at robotkirurgi fører til flere fordeler for pasientene:

  • Ved overgangen fra åpen kirurgi til stadig mer laparoskopi, er robotkirurgi et ytterligere skritt videre mot enda mer avansert skopisk og mini-invasiv kirurgi. Dette gjør at pasientene får enda mer skånsom og presis kirurgi.

  • Om avanserte inngrep blir mindre invasive kan det selvsagt påvirke liggetiden og gi kortere liggetid.

  • Med bedre teknologi ved inngrep er det grunn til å forvente redusert forekomst/omfang av anastomoselekkasje, arrbrokk og residivrater.

  • Det foreligger etter hvert gode studier på at robotkirurgi gir bedre onkologisk resultat og mindre komplikasjoner sammenliknet med laparoskopisk kirurgi.

Det har frem til nå vært lite eller ingen oppmerksomhet på ergonomi og slitasjeskader hos kirurgene.

- Ved robotkirurgi er ergonomi ivaretatt på en langt bedre måte for kirurgen. Tilbakemeldinger fra kirurger er at de opplever robotassisterte inngrep langt mindre belastende enn laparoskopi, avslutter Branislav Aazanjac. 

Her kan du se video av operasjonsroboten på Ringerike sykehus i full drift.

Video: Kommunikasjonsavdelingen, Vestre Viken HF