Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Samarbeid mellom sykehus gir et mer robust dialysetilbud – og kortere ventetider

Kongsberg sykehus kan nå se tilbake på 25 år med dialysebehandlinger på sykehus. Nå styrkes tilbudet med leger fra Drammen.

Publisert 24.04.2025
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Godt samarbeid mellom Drammen og Kongsberg. Fra venstre: Randi Kvamme Sandvik (nefrologisk sykepleier), Mette Andersen Rygh (diabetes sykepleier), Morten Reier-Nilsen (seksjonsoverlege), Hanne Ugelstad (avdelingssykepleier), Charlene Maye Mercado (sykepleier) og Rikke Hansen (sykepleier).

I februar 2000 startet Kongsberg sykehus opp med dialysebehandling. Etter 25 år og mange tusen dialysebehandlinger er det et robust og godt tilbud til innbyggerne i Kongsberg-regionen.

Startet som satelittavdeling

Dialysen på Kongsberg har fra starten vært en satellittavdeling med Drammen sykehus (DS) som «moderavdeling». 

Det første året hadde dialysen tre dialysemaskiner og gjennomførte 341 dialyser. 

I årsmeldingen fra det første året hadde sykepleierne følgende oppsummering:  

«Vi synes vi har en hyggelig avdeling, og tror pasientene trives her – i den grad det er mulig å «trives» på et sykehus».

Vekst og utvikling

Gjennom 25 år har det vært vekst og utvikling. I 2024 ble det gjennomført om lag 1.400 dialyser og i tillegg var det 600 polikliniske konsultasjoner. 

Ved oppstart hadde dialysen to sykepleiere i totalt 1,6 årsverk og er nå en aktiv enhet med seks sykepleiere i 5,35 årsverk. 

Digital hjemmeoppfølging

I 2023 startet Kongsberg sykehus med oppfølging av pasienter som har dialyse hjemme og i dag er det åtte pasienter som følges opp av sykehuset på Kongsberg. Tilbakemeldingene fra pasientene er gode – og for mange gir det en mer skånsom behandling og økt fleksibilitet i hverdagen for pasientene.

Les også: Imponerende økning i hjemmedialyse på Kongsberg sykehus

Samarbeid gir kortere ventetider

I januar 2025 ble samarbeidet mellom Kongsberg sykehus og Drammen sykehus styrket, og medisinsk avdeling i Drammen tok over ansvaret for legedekningen på dialysen og på nyrepoliklinikken.  

Dette ivaretas ved at det fire dager pr. uke kommer nyrelege fra Drammen for å følge opp alle pasientene som får dialyse på Kongsberg og ivareta nyrepoliklinikken ved sykehuset.  

- I praksis betyr dette et forsterket tilbud på Kongsberg hvor man kan videreutvikle det gode samarbeidet mellom sykehusene i Kongsberg og Drammen, forteller Janne Berit Mandelid, avdelingssjef på medisinsk avdeling på Kongsberg sykehus.

Avdelingssjefen peker også på en annen positiv effekt av samarbeidet:

- Vi har gjennom dette samarbeidet fått mer tilgjengelig legetid. Det betyr også at ventetiden er noe kortere – og det er jo positiv, smiler Janne Berit Mandelid.