Samarbeid mellom sykehus gir et mer robust dialysetilbud – og kortere ventetider
Kongsberg sykehus kan nå se tilbake på 25 år med dialysebehandlinger på sykehus. Nå styrkes tilbudet med leger fra Drammen.

I februar 2000 startet Kongsberg sykehus opp med dialysebehandling. Etter 25 år og mange tusen dialysebehandlinger er det et robust og godt tilbud til innbyggerne i Kongsberg-regionen.
Startet som satelittavdeling
Dialysen på Kongsberg har fra starten vært en satellittavdeling med Drammen sykehus (DS) som «moderavdeling».
Det første året hadde dialysen tre dialysemaskiner og gjennomførte 341 dialyser.
I årsmeldingen fra det første året hadde sykepleierne følgende oppsummering:
«Vi synes vi har en hyggelig avdeling, og tror pasientene trives her – i den grad det er mulig å «trives» på et sykehus».
Vekst og utvikling
Gjennom 25 år har det vært vekst og utvikling. I 2024 ble det gjennomført om lag 1.400 dialyser og i tillegg var det 600 polikliniske konsultasjoner.
Ved oppstart hadde dialysen to sykepleiere i totalt 1,6 årsverk og er nå en aktiv enhet med seks sykepleiere i 5,35 årsverk.
Digital hjemmeoppfølging
I 2023 startet Kongsberg sykehus med oppfølging av pasienter som har dialyse hjemme og i dag er det åtte pasienter som følges opp av sykehuset på Kongsberg. Tilbakemeldingene fra pasientene er gode – og for mange gir det en mer skånsom behandling og økt fleksibilitet i hverdagen for pasientene.
Les også: Imponerende økning i hjemmedialyse på Kongsberg sykehus
Samarbeid gir kortere ventetider
I januar 2025 ble samarbeidet mellom Kongsberg sykehus og Drammen sykehus styrket, og medisinsk avdeling i Drammen tok over ansvaret for legedekningen på dialysen og på nyrepoliklinikken.
Dette ivaretas ved at det fire dager pr. uke kommer nyrelege fra Drammen for å følge opp alle pasientene som får dialyse på Kongsberg og ivareta nyrepoliklinikken ved sykehuset.
- I praksis betyr dette et forsterket tilbud på Kongsberg hvor man kan videreutvikle det gode samarbeidet mellom sykehusene i Kongsberg og Drammen, forteller Janne Berit Mandelid, avdelingssjef på medisinsk avdeling på Kongsberg sykehus.
Avdelingssjefen peker også på en annen positiv effekt av samarbeidet:
- Vi har gjennom dette samarbeidet fått mer tilgjengelig legetid. Det betyr også at ventetiden er noe kortere – og det er jo positiv, smiler Janne Berit Mandelid.