Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Unik fødeavdeling på Ringerike

I juni står den nye føde- og barselavdelingen ved Ringerike sykehus klar.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 07.05.2021
Sist oppdatert 12.04.2023

Anne Gønnevik (t.v.) og Jovita Barekiene.

PUSSET OPP.
Fornøyde medarbeidere gleder seg over nyoppussede lokaler. Anne Gønnevik (t.v.) og Jovita Barekiene.

Ett kvart århundre er gått siden Kvinne Barn enheten ved Ringerike sykehus ble pusset opp som en del av BRK-programmet som går over flere år og har mange elementer og prosjekter i seg framover. 
Den nye avdelingen får en etterlengtet oppgradering som både pasienter og ansatte vil ha glede av i mange år.

Spent

- Vi gleder oss over arbeidet som nå går inn i sluttfasen. Byggingen har foregått i tre trinn og er nå i siste fase, sier avdelingsjordmor Mette Kjensberg Nordbø. Hun forteller at de allerede har tatt i bruk deler av den nyoppussede avdelingen som er ventet på stå ferdig i løpet av juni.

- Vi er smertelig klar over at våre ansatte og ikke minst våre pasienter i en periode har måttet leve med byggevirksomhet i den daglige driften.
- Vi har skjermet våre pasienter som best vi kan, og føler vi har levert en trygg pasientopplevelse ved vår avdeling, sier Nordbø som gleder seg til byggearbeidene er ferdig.

Avanserte fødestuer

- Vi har tatt i bruk de ulike rommene etter hvert som de har blitt klare.  Vi har fått en tredje fødestue på plass nå. Men vi har benyttet oss av de to andre oppussede stuene en periode, og tilbakemeldingene fra våre pasienter og våre ansatte er ubetinget positive. Ikke har de bare blitt pusset opp til 2021-standard, men de bringer også innovativ teknologi til torgs. Teknologi som vi faktisk er først i landet med å teste ut, sier Nordbø stolt.

Fødestue Ringerike
AVANSERT. Et unikt lyssystem sørger for en god opplevelse for pasienter og ansatte.

Som kjent påvirkes kvinnen av omgivelsene hun føder i og summen av flere elementer i rommet danner en atmosfære som påvirker opplevelsen for både de fødende, ansatte og partner.

Nordbø sikter blant annet til et unikt danskutviklet lyssystem som simulerer lyset gjennom døgnet. Dette er fordelaktig for den nyfødte så vel som for mor og dem som jobber ved avdelingen. Det unike systemet harmonerer med døgnrytmen og kan endres ved behov, forklarer Nordbø og trekker frem muligheten til å aktivisere «aktivitetslys» hvis det er behov for litt aktivitet eller «avslapning» dersom det eksempelvis skal ammes. Et stikkord i denne sammenheng er hormoner.
- Så langt har vi veldig gode erfaringer med systemet, sier Nordbø.

Det visuelle har fått et løft med malte overflater i en behagelig fargepalett, nye gulv og akustikktiltak som er med på å skape en behagelig stemning.

Hensiktsmessig

Hun forteller videre at de i oppussingen også har fått en langt mer hensiktsmessig avdeling. Samtlige fødestuer har nå fått badekar for dem som ønsker denne fødeselsformen.

- Vi er veldig fornøyd med og få samlet gynekologisk poliklinikk og inntakskontor her. Vi har samlet føde pol/gyn pol og pediatrisk poliklinikk sammen med tilhørende merkantile tjenester sammen med føde/barsel og gynekologisk avdeling. Det å samle tilbudet til kvinner og barn gir en sømløs og hensiktsmesig «flyt» poengterer Nordbø.

Sistnevnte har også fått et solid løft i oppussingsprosjektet. Selv om bygningsmassen ikke fysisk har blitt større har grep som å flytte ventilasjonsanlegget til byggets tak frigjort verdifull plass i avdelingen. Ikke bare spares plass, men luftkvaliteten er ikke sammenlignbar med tidligere, sier Nordbø fornøyd. Avdelingen har 50 ansatte og tar i mot i overkant av 700 nye verdensborgere årlig.

Ekspedisisjon Ringerike
EKSPEDISJONEN. Lill Renate Arnesen tar i mot i ekspedisjonen.

Fornøyd klinikkdirektør

- Denne oppgraderingen av vår kvinne/barn enhet er et stort løft for Ringerike sykehus, sier klinikkdirektør May Janne Botha Pedersen.

- Det har vært en spennende reise fra idè-dugnaden som ble avholdt vinteren 2013 og frem til i dag hvor vi er i innspurten av prosjektet. All honnør går til alle ansatte for måten de har taklet egen arbeidsdag, pasientbehandlingsamtidig med det pågående renoveringsarbeidet av hele avdelingen. Til tross for rot fra 2017 og frem til i dag gir pasientene avdelingen terningkast 6, avslutter en fornøyd Botha Pedersen.