Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Først i Norge med Min Jordmor

Som de første i Norge skal Drammen sykehus og Drammen kommune starte opp pilotprosjektet Min Jordmor - et unikt prosjekt for gravide i Drammen. Nå trengs det åtte jordmødre inn i prosjektet. SE VIDEO!

Publisert 29.08.2024
Hilde Finstad, Marte Berger-Nortvedt og Jeanette Sloth Hybjerg gleder seg til å komme i gang med pilotprosjektet Min Jordmor. (Foto: Christian B. Hvatum)

Samarbeidsprosjektet Min Jordmor er basert på omsorgsmodellen som internasjonalt er kjent som caseload midwifery, der gravide følges opp av et team jordmødre gjennom svangerskap, fødsel og barseltid.

Det betyr at under svangerskapskontroller på helsestasjonen, under fødsel på sykehuset og barseltiden på sykehus og hjemme, har den gravide og familien et team på fire personer å forholde seg til. Det skal sørge for kontinuitet i alle fasene og gi en økt følelsesmessig trygghet for kvinnene.

- Dette er bra for kvinnene fordi de vil kjenne på samhørighet i teamet. Min jordmor vil oppleves som intimt og trygt. Parene vil bli kjent med de ulike jordmødrene og dermed møte på mere stabilitet som igjen bygger tillit. Dette er med på å fremme forutsigbarheten i svangerskap, fødsel og barseltid og dermed sikre at parene har en bedre opplevelse, sier Jeanette Sloth Hybjerg, avdelingsleder helsefremmende tjenester 0-100 i Drammen kommune.

Jordmormangel

I Norge er det i dag jordmormangel ved de fleste fødeavdelinger og i kommunal svangerskapsomsorg. Nye arbeidsmetoder kan være avgjørende for å rekruttere og beholde jordmødre i yrket sitt.

I den forbindelse ønsker Drammen kommune og Drammen sykehus å gå nye veier med den nye omsorgsmodellen Min Jordmor.  I disse dager lyses det ut åtte jordmorstillinger til to Min Jordmor-team.

To vil være ansatt i Drammen kommune og seks vil være ansatt på Drammen sykehus.

- Jordmødrene vil jobbe i team sammen med tre andre jordmødre. De vil veksle på å ha beredskapsvakter for fødsler, dager på helsestasjonen, samt ansvar for barselbesøk hjemme, forklarer Marte Berger-Nortvedt, seksjonsleder ved fødeavdelingen på Drammen sykehus.

Hun forteller at hvert av teamene i fellesskap er ansvarlig for sin gruppe på cirka 150 gravide. De to teamene vil ledes av en teamkoordinator.

- De gravide vil ha en primærjordmor, men vil også møte de andre jordmødrene i løpet av svangerskapet, sier Berger-Nortvedt.

Godt utprøvd

Min jordmor (Caseload midwifery) er en kjent og godt utprøvd metode. I land som New Zealand, Australia og Storbritannia er dette en metode som har vært praktisert i mange år.

Min Jordmor-prosjektet i Drammen har sett mest til erfaringene de har gjort seg i Sverige og Karolinska sykehus i Stockholm. Der har de prosjektet Min Barnmorska, som har pågått siden 2017. Prosjektet har gradvis økt i omfang og er nå en permanent og viktig del av deres tilbud til gravide.

Også Danmark har lang erfaring Caseload midwifery. En studie derfra viser at jordmødre som jobber i en slik modell har lavere forekomst av utbrenthet og viser økt tilfredshet i sitt arbeid.

I Drammen er et av målene at denne måten å organisere arbeidet på vil kunne bidra til å rekruttere og beholde jordmødre i kommunen og på fødeavdelingen. Det andre målet er å gi kvinnene en mer personlig omsorg og kontinuitet i svangerskap og tiden etter.

Hvem er det for?

Alle gravide kan søke om å være en del av Min Jordmor-prosjektet når den tid kommer. Jordmorteamene vil i prosjektperioden holde til på Marienlyst helsestasjon og Mjøndalen helsestasjon. Det vil komme mer informasjon om Min Jordmor på våre nettsider når prosjektet starter opp.

Målet er at prosjektet skal starte opp på nyåret i 2025.

Er du interessert i en av de ledige stillingene? Klikk deg inn her for å se stillingsannonsen.

Se video for å lære mer om prosjektet:

Video: Drammen kommune