Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Utvidet utdanningsløp for LIS1-leger hos Vestre Viken

Når 42 spente leger i spesialisering (LIS1) nå er klare for å starte, kan Vestre Viken stolt også tilby tredelt LIS1. Ordningen starter opp i høst for totalt ni LIS1 knyttet til Drammen sykehus.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 30.08.2022
Sist oppdatert 10.01.2023
nye LIS1 2022

​Det første året til en LIS1 er normalt delt i to. Seks måneder på medisinsk avdeling og seks måneder på kirurgisk avdeling. Denne høsten vil ni ferske LIS1 også i løpet av året få fire måneder i psykiatrien.

 Dette er noe som virkelig vil være et løft for Vestre Viken og som vi gleder oss til å komme i gng med. Det vil gjøre oss mer fleksible og rustet for fremtidens arbeidstagere og behov, sier fagansvarlig LIS-utdanning og utdanningskoordinerende overlege Anniken Riise Elnes.

Et løft for psykiatrien

Modellen for den tredelte ordningen innebærer da fire måneder på medisinsk avdeling, kirurgisk avdeling og i psykiatrien. I første omgang er det Barne- og ungdomspsykiatrien (BUPA) og voksenpsykiatrien på Blakstad som er en del av dette.

 Vi på Blakstad er svært fornøyd med det samarbeidet vi har hatt med Klinikk Drammen og utdanningsavdelingen, i arbeidet med å planlegge oppstart av tredelt LIS1 i VVHF, sier overlege på Blakstad, Magnus Karlsen.

​ For oss har etableringen av tredelt tjeneste for LIS1 to viktige funksjoner. For det første får vi nå muligheten til å vise faget vårt til flere leger. Vi er også sikre på at mange vil ha stor nytte av erfaringene de gjør hos oss, om de blir kirurger, fastleger eller andre spesialister. En verdifull sekundæreffekt er at vi blir bedre kjent på tvers av klinikkene før vi skal jobbe side om side i nytt sykehus i 2025, sier Karlsen videre.

Gleder seg til å komme i gang

Torje Uggen, Josefin Strandberg Eriksson og Axel Kjærgaard Stockinger er tre av 42 nyutdannede leger som straks skal i gang med sin LIS1. Torje og Josefin skal starte på det tredelte løpet på Drammen sykehus, mens Axel har fått jobb på Kongsberg sykehus.

Axel som straks skal i gang på Kongsberg syns det er fint at det er et lite miljø hvor alle blir godt kjent. 

​ Vi er bare syv LIS1 på Kongsberg, og jeg ser frem til å bli en god gjeng som skal jobbe tett. Jeg liker prosedyrer, som blant annet gipsing, sier Stockinger.

​ Jeg ser frem til å være blant de første som får være med på et tredelt utdanningsløp med psykiatri. Det blir spennende å få et innblikk i psykiatrien, og spesielt siden jeg skal på Barne- og ungdomspsykiatrien, noe jeg ønsket sterkt. Uansett hvilken profesjon man ender opp med til slutt, er det absolutt en fordel å ha fått prøvd seg i psykiatrien, sier Torje Uggen.

Også Josefin skal være med på det tredelte utdanningsløpet. Med bakgrunn fra Blakstad var det naturlig for henne å ønske seg dit som LIS1 også.

​ ​Selv om jeg enda ikke har bestemt meg for hvilken retning jeg skal i, så følte jeg meg ikke ferdig med psykiatrien. Jeg syns det var helt nydelig å jobbe på Blakstad og gleder meg veldig til å komme tilbake, utdyper Eriksson.​

tre ferske LIS1 på introdager på Kongsberg

Tre spente LIS1 på introdagene på Kongsberg. Fra venstre: Torje Uggen, Axel Kjærgaard Stockinger og Josefin Strandberg Eriksson

Trygge og gode rammer

For alle de spente nyutdannede leger som straks skal i gang med sin LIS1 - todelt og tredelt løp - arrangeres det i år felles introduksjonsdager for alle i Vestre Viken.

​ Vi ønsker å legge til rette for at årets LIS1 skal få tid til å bli kjent og bygge nettverk på tvers av klinikkene allerede fra start, forteller Anniken Riise Elnes.

​ Det er viktig at de nå på starten av arbeidslivet føler seg som en verdsatt ressurs. At de kommer første arbeidsdag, blir tatt godt i mot og føler at de har et trygt og godt arbeidsmiljø, sier hun.

Også Torje, Josefin og Axel er fornøyd med introdagene og føler seg nå enda mer klare for å komme i gang.

​ Jeg tror det blir lettere å senke skuldrene litt før den første dagen nå som vi har møtt noen av våre kommende kollegaer, sier Josefin.

​Når vi spør hva de sitter igjen med etter introdagene er det en samstemt gjeng som sier at de nå føler seg velkommen til Vestre Viken. De har fått avklart litt mer av forventningene begge veier og de gleder seg skikkelig til å ta fatt på spesialiseringen.