Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Viktig funn om årsaker til delirium hos akutt syke pasienter

Har du opplevd at en av dine nærmeste har vært forvirret, unormalt søvnig eller urolig etter en operasjon? I så fall kan du ha vært vitne til en episode av delirium, en vanlig komplikasjon hos akutt syke pasienter innlagt på sykehus.

Kommunikasjonsavdelingen
Publisert 10.02.2025
En gruppe fargerike lys
Delirium kan beskrives som en «akutt hjernesvikt». Bærum sykehus deltar i en studie om hvorfor noen pasienter opplever delirium ved akutt sykdom, mens andre ikke gjør det.

Delirium er spesielt vanlig hos eldre og sårbare pasienter, og svært vanlig både ved akutte infeksjoner, etter operasjoner og ved andre akutte sykdommer. De mest typiske symptomene er påvirket bevissthet (unormalt søvnig eller urolig), forstyrret oppmerksomhet (for eksempel vansker med å holde tråden i samtalen) og kognitive vansker eller forvirring. I de fleste tilfeller er delirium heldigvis ganske kortvarig og forbigående, og mange pasienter opplever bedring når de har sine nærmeste rundt seg.

Delirium kan beskrives som en «akutt hjernesvikt», men årsakene til at tilstanden inntreffer – for eksempel i forbindelse med et lårhalsbrudd eller en infeksjon i urinveiene – er ikke avklarte. En av grunnene er at delirium er en spesielt utfordrende tilstand å forske på. For eksempel er det vanskelig å undersøke hjernen med bildediagnostikk hos pasienter som er alvorlig syke og samtidig urolige eller forvirrede.

Spinalvæsken omgir hjernen og ryggmargen og representerer et unikt vindu inn til hjernen og dens funksjoner.

Bærum sykehus deltar i en studie, hvor man analyserer markører i spinalvæsken hos pasienter som er innlagt på sykehus med hoftebrudd. I studien kartlegges også symptomer på delirium, slik at man kan sammenligne markører for blant annet inflammasjon og energiomsetning hos pasienter med og uten delirium.

Til nå har man ved Bærum sykehus samlet inn spinalvæske fra om lag 50 hoftebrudd-pasienter og studien pågår fortsatt.

Så langt har studien blant annet vist at konsentrasjonen av flere proteiner er økt i hjernen hos pasienter med delirium. Noen av disse proteinene forekommer også i økt konsentrasjon hos pasienter med akutte hjerneskader eller demens, noe som tyder på at proteinene kan ha betydning for utvikling av delirium.

Dette gir grunnlag for å forske videre på hvorfor noen pasienter opplever delirium ved akutt sykdom, mens andre ikke gjør det.

De spennende funnene fra en av de andre artiklene fra spinalvæskestudien ble nylig omtalt i det prestisjetunge tidsskriftet Nature Neuroscience.

Hovedfunnet i artikkelen, som ble publisert i tidsskriftet Brain, var at nivåene av blant annet laktat og ketosyrer var økt i spinalvæsken til pasienter med delirium, noe som tyder på forstyrrelser i hjernens energiomsetning under delirium

Analysene er basert på deliriumdiagnostikk, blod- og spinalvæskeprøver fra i overkant av 400 pasienter innlagt på sykehus grunnet hoftebrudd. Pasientenes gjennomsnittsalder var 81 år og mer enn halvparten av pasienten utviklet delirium etter hoftebruddet. 

Her kan du lese mer om forskningsprosjektet Spinalvæskeanalyser av hoftebruddpasienter operert i spinalbedøvelse - Vestre Viken HF