Diagnose
Fedme hos voksne, Bærum sykehus
For å vurdere om din fedme er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av sykelig overvekt er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil. Pasienter som har prøvd alt annet uten å lykkes kan etter grundig utredning henvises til fedmekirurgi.
Sykelig overvekt er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Fedmeoperasjon betraktes som siste utvei ved sykelig overvekt. Det er viktig å være klar over at operasjon sjelden er tilstrekkelig for å oppnå et varig vekttap. Det viktigste er endringer i kosthold og fysisk aktivitet.
Henvisning og vurdering
Henvisning fra fastlege vurderes etter nasjonale retningslinjer. De nasjonale kriteriene for vurdering med tanke på fedmeoperasjon er BMI 40 eller mer, eller BMI 35-39 med fedmerelatert tilleggssykdom. Eksempler på slike tilleggssykdommer kan være nattlig pustestans (søvnapné), høyt blodtrykk og diabetes type 2.
Utredning
Ved første konsultasjon møter du klinisk ernæringsfysiolog til en samtale. Her kartlegges din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til overvekten. I tillegg måler vi vekt, tar blodprøver og sjekker puls og blodtrykk.
Vi ønsker å bruke god tid på å gi deg grundig informasjon om fordeler, ulemper og bivirkninger av kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlingsmetoder. Denne informasjonen kan du få enten i gruppemøter i form av Startkurs/livsstilsendringskurs eller som individuell konsultasjon. Deretter legger vi opp ditt videre løp sammen med deg, der vi finner den behandlingsmetoden som passer deg best (samvalg).
Pasienter med psykiske plager som kan ha betydning for behandlingen bør bli henvist til psykolog.
Behandling
Fedmeoperasjon
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon.
Det finnes i hovedsak to typer fedmeoperasjoner, gastric bypass (gastrisk bypass) og gastric sleeve (sleeve-gastrektomi). De aller fleste blir tilbudt gastric bypass fordi den har best dokumentert effekt på vektreduksjon, bedring av følgesykdommer og fordi bivirkningene er godt kjente og kartlagte. Etter en grundig vurdering kan likevel gastric sleeve være aktuelt for enkelte. Begge metodene gjør det enklere å gå ned i vekt fordi man blir fortere mett og mindre sulten etter operasjonen.
Fedmeoperasjon frarådes for:
- Personer med alvorlig psykisk sykdom eller aktivt rusmisbruk bør som regel ikke opereres
- Fedmeoperasjon frarådes også dersom man enten ikke forstår, ikke ønsker eller ikke er i stand til å følge opp de retningslinjer som gjelder etter operasjon
De fleste som skal opereres for overvekt må gjennomføre en lavkaloridiett (800-1200 kcal/dag) de siste tre ukene før operasjonen.
Lavkaloridiett før fedmeoperasjon
For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne.
Vi anbefaler minimum 150 minutter med fysisk aktivitet per uke med moderat intensitet. Det betyr at du skal bli lett andpusten. Ved høy intensitet kan man halvere tiden.
Kliniske studier
3 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- BAROBS 2 - Langtidsoppfølging etter fedmekirurgi
- Hvordan påvirker overvektskirurgi sosiale erfaringer og velvære?
- Sykelig overvekt - effekten av livsstilsbehandling
Oppfølging
Etter at anbefalt behandling er gjennomført, vil du få tett oppfølging både på sykehuset og hos fastlegen din. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging, og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Plastikkirurgi
Det store vekttapet medfører ofte overskuddshud som kan gi plager i form av eksem, irritasjon, infeksjon, gnagsår, smerte, redusert mulighet for fysisk aktivitet og psykiske plager.
Plastikkirurgi vurderes først etter at vekten har vært stabil i minst ett år og tidligst to år etter fedmeoperasjonen.
Kontakt
Bærum sykehus
Overvektskirurgisk seksjon, Bærum sykehus
Ventetid: 26 uker
Ventetid: 26 uker
Kontakt Overvektskirurgisk seksjon, Bærum sykehusOppmøtested
Gå inn sykehusets hovedinngang og ta personheisen bak resepsjonen til 7. etasje.
Følg skilt til kirurgisk sengepost.
Bærum sykehus
Sogneprest Munthe-Kaas vei 100
1346 Gjettum
Transport
Ventetid
Praktisk informasjon
Nyheter
Kurs
- Startkurs - Livsstilsendringsprogram for deg med sykelig overvektStartkurs er et livsstilsendringskurs for pasienter med sykelig overvekt og et obligatorisk ledd i den kirurgiske behandlingen av sykelig overvekt i Vestre Viken, Bærum sykehusStartkurs - Livsstilsendringsprogram for deg med sykelig overvekt14.november2024Flere datoer