Hjerterytmeovervåker (ILR), Bærum sykehus
En langtids-hjerterytmeovervåker (ILR) opereres inn under huden din for å overvåke (monitorere) og gjøre opptak av hjerterytmen din. Dette inkluderer langsom puls, pauser og rask puls. Du får også med en tilhørende aktivator som du kan aktivere selv når du kjenner symptomer på unormal hjerterytme. Noen ILR-modeller har også utviklet en aktivator-app for mobiltelefon.
Før
På operasjonsdagen er det viktig at du møter fastende. Det vil si at du ikke skal ta medisiner, spise eller drikke etter midnatt. Du må møte til operasjon nydusjet og ren.
Under
Selve inngrepet skjer på operasjonsstuen eller et behandlingsrom. Du blir lagt på en benk og dekket med sterile duker. Du vil være våken under inngrepet, og både lege og sykepleier forklarer hva som skjer underveis. Vi bedøver området med lokalbedøvelse, gjør et lite snitt i huden og plasserer ILR-en under huden. Deretter syr vi igjen snittet og legger på en bandasje.
Hvordan fungerer ILR?
ILR fungerer på to måter:
- Automatisk opptak og lagring av hjerterytme: Lege eller spesialsykepleier stiller inn kriterier for opptaket ut fra din bakgrunn og symptomer, slik at registering av din hjerterytme overvåkes og lagres.
- Manuelt opptak og lagring ved selvaktivering: Du aktiverer selv IRL-en når du har symptomer. Ha aktivatoren med deg til enhver tid og bruk den hver gang du opplever symptomer. Slik gjør du et opptak av hjerterytmen når du opplever symptomer. Har du overvåking via applikasjon på mobilen aktiveres ILR via denne.
Slik bruker du aktivatoren
Legg aktivatoren flatt inntil huden over ILR-en. Hold inne knappen i et par sekunder. Slipp deretter opp knappen. Når registreringen av et symptom er vellykket, vil aktivatoren lyse grønt og gi fra seg en pipelyd.
Hvis du ikke får signal om vellykket registrering, bør du gjøre et nytt forsøk umiddelbart. Dersom du har vedvarende symptomer av hjertebank, nærbesvimelse og/eller besvimelse, kan du ta kontakt med Pacemaker- og ICD-senteret.
Ved alvorlig besvimelse: Ring 113
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Du kan reise hjem samme dag. Før hjemreise skal din ILR aktiveres og kontrolleres av lege/sykepleier. Du får også utlevert en aktivator, et ID-kort med informasjon om din ILR og time til kontroll om to uker.
Inngrepet er en poliklinisk time og du må betale egenandel.
Bandasjen skal holdes tørr frem til kontrollen. Ta kontakt med oss i mellomtiden dersom det oppstår komplikasjoner med operasjonssåret som blødning, hevelse eller smerter.
Kontroll og oppfølging
Avlesing av ILR-en skjer med faste intervallier, vanligvis 6 måneder. Ved symptomer kan du kontakte seksjonen og du blir da kalt inn til en ekstra kontroll. Sykepleier leser av det ILR-en har lagret og registreringene du har aktivert. Legen kan på bakgrunn av dette avdekke eller utelukke unormal hjerterytme.
Fjerning av ILR
Når ILR-en din går tom for batteri, vil behandlende lege/klinikken sette deg opp til operasjon for å få den fjernet.
Inngrepet utføres på operasjonsstuen eller et behandlingsrom. Du ligger på en benk og kroppen blir dekket med sterile duker. Legen bedøver området med lokalbedøvelse, gjør et lite snitt i huden og fjerner ILR-en. Deretter syr legen igjen snittet og legger på en bandasje. Du kan reise hjem samme dag.
Noen ganger er det nødvendig at du kommer tilbake til en sårkontroll etter to uker.
Kan jeg ta MR?
Du kan ta MR-undersøkelse med ILR. Men MR generer kraftig elektrisk eller magnetisk interferens (EMI) som kan føre til at ILR-en fanger opp forstyrrelser/støy, slik at det kan oppstå feil i lagrede data eller hindre lagring av data. Vi anbefaler at din ILR leses av før MR-undersøkelse for å forsikre at viktig data av hjerterytmen blir dokumentert. Dette avtaler du direkte med sykepleier når timen til MR er fastsatt.
Kontakt
Bærum sykehus
Medisinsk poliklinikk, Bærum sykehus
Oppmøtested
Gå inn sykehusets hovedinngang, ta til venstre mot apoteket og ta heisen til 5. etasje.Bærum sykehus
Sogneprest Munthe-Kaas vei 100
1346 Gjettum