Mann og kvinne.

For foreldre og foresatte

Vi håper at du som forelder eller foresatt synes det er fint at ungdommen din skal være med i Skoleprogrammet VIP. Vi anbefaler deg å lese elevheftet «Sånn er livet» (2017) som barnet ditt har fått. Du kan også titte litt rundt på sidene våre for å lære mer om psykisk helse generelt og programmet spesielt.

​Spør gjerne din ungdom om VIP-gjennomføringen på skolen. Temaene i VIP kan være et godt utgangspunkt for samtaler rundt middagsbordet. Vi ser også at flere og flere skoler gjennomfører tidlig samtale med elevene der foreldre også blir invitert. Vi tror på at en god dialog mellom skole og hjem er viktig når det dreier seg om å ivareta elevenes psykiske helse.

Vi i VIP ønsker å bistå mer ovenfor foreldre. Kanskje du tenker at det kan være nyttig med et temamøte for foresatte om psykisk helse og ungdom på din skole? Ta kontakt med oss eller skolen. Vi stiller gjerne opp på et slikt møte.

Lokalt er VIP-programmet med i arrangementkomiteen for den årlige Guttekonferansen i Asker kommune. Dette er en gratis temakveld for deg som oppdrar gutter. Fra 2020 arrangeres også en jentekonferanse. Kanskje kan en egen konferanse om psykisk helse for kommunens foreldre være aktuelt også der du bor? Les mer om Guttekonferansen 2019, her.

Er du bekymret?

Hvis du er bekymret for din eller andres ungdom og trenger råd, anbefaler vi deg å bruke ressursene som er på skolen som lærer, helsesøster og rådgiver. I tillegg finnes det en rekke hjelpetelefoner som gjerne bistår med råd i slike sammenhenger. Foreningen Voksne for barn har en egen bekymringstelefon der foreldre kan søke råd. Se link til aktuelle hjelpetelefoner nederst på siden. Ved akutt behov for hjelp kontaktes legevakt eller lokalt psykiatrisk akutteam.

Hvordan kan du bidra?

Se artikkel fra Regional barne- og ungdomspsykiatri (RBUP) Øst og Sør om hvordan foreldre kan bidra til fremme god psykisk helse hos barn og ungdom

Brev til foresatte

Skolene får tilgang til dette brevet som de kan sende ut til foresatte elektronisk eller pr. post i forbindelse med VIP-gjennomføring. Du som foresatt kan også lese brevet her.

Brev til foresatte.pdf

Hjelpetelefoner

Voksne for barns bekymringstelefon
Telefon: 810 03 940

Mental helses hjelpetelefon
Telefon: 116 123

Kirkens SOS
Telefon: 815 33 300

Andre språk

Kombinasjonsflagg for engelsk språk.

Fant du det du lette etter?