Medisiner
Ved moderat forhøyet triglyseridnivå er det mulig å redusere triglyseridverdien betydelig hos de aller fleste ved målrettet kostholds- og livsstilsbehandling. Omega-3 tilskudd (tran eller kapsler) gis som en del av kostholdsbehandlingen. Noen må i tillegg bruke medisiner.
Ved betydelig forhøyet triglyseridnivå brukes triglyseridsenkende medikamenter i tillegg til kost- og livsstilsbehandling. Omega-3 kan da gis i høye doser (2-6 gram) som legemiddel (Omacor).
Statiner er kolesterolsenkende medisiner som også senker triglyseridene, særlig ved høye nivåer, og brukes også i behandlingen. I noen tilfeller brukes også fibrater, som lege må søke om å få på såkalt registreringsfritak.
Dersom annen sykdom er hovedårsaken til høye triglyserider er behandlingen av denne viktig, for eksempel god blodsukkerregulering ved diabetes. Også når annen sykdom er utløsende for hypertriglyseridemien kan det være aktuelt å gi medikamenter som reduserer triglyseridene. Det er uansett viktig å følge kost- og livsstilsrådene da dette alltid er den viktigste behandlingen.
Kosthold
Kosthold og livsstil har stor betydning for triglyseridnivået i blodet. Overvekt og et høyt inntak av mettet fett, sukker og alkohol vil føre til et høyere nivå av triglyserider. Et hjertevennlig kosthold med umettet fett, fiber, lite sukker, lite alkohol og lite mettet fett vil kunne redusere triglyseridnivået i blodet og igjen redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og redusere risiko for bukspyttkjertelbetennelse (pankreatitt).
Kostholdsråd ved høye triglyserider:
- Velg magre meieriprodukter og magert kjøtt
- Reduser inntaket av fett, spesielt mettet fett. Mettet fett finnes det mye av i fete meieriprodukter og fett kjøtt. Velg de magre produktene, rent kjøtt og kylling uten skinn. Begrens inntaket av meierismør, hard margarin, fløte og rømme i matlagingen, kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks.
- Velg fet fisk, flytende margarin/olje og nøtter
- Velg matvarer med umettet fett istedenfor matvarer med mettet fett. Umettet fett er fett fra plante- og fiskeriket. Oljer, myke/flytende plantemargariner, nøtter, avokado og fet fisk er gode kilder til umettet fett. Omega-3 fettsyrer (fiskefett) reduserer høye triglyserider.
-
Spis rikelig med fiberrike matvarer daglig som grønnsaker, frukt, bær, belgvekster, grove kornprodukter og andre fullkornsprodukter.
- Varier med ulike typer frukt, bær og grønnsaker – til sammen 5 porsjoner eller en mengde tilsvarende 5 never daglig.
- Velg brød med 3-4 skraverte felt på brødskalaen avmerket på brødposen, eller brød med > 6 gram fiber per 100 gram brød.
- Velg kornblandinger med > 10 gram fiber og < 10 gram sukker per 100 gram kornblanding.
- Velg fullkornsris og fullkornspasta.
-
Begrens inntaket av sukker
- Reduser inntaket av sukret brus, saft, nektar, juice, meieriprodukter med tilsatt sukker, sjokolade, godteri, søtt pålegg, kaker, kjeks og søte desserter.
- Begrens inntaket av alkohol
- Alkohol øker triglyseridene i blodet, og bør derfor begrenses.
Få mer informasjon og brosjyren «Kostholdsråd ved høye blodlipider» på nettsidene til Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi.
Vektreduksjon ved overvekt
Overvekt øker triglyseridene i blodet, og risikoen for hjerte- og karsykdom. Ved overvekt og fedme er det derfor anbefalt med vektreduksjon. Snakk med din fastlege om dette.
Røykeslutt
Røyking øker risikoen for å få hjerte- og karsykdom. Det er derfor ekstra viktig at personer med forhøyede triglyserider som røyker, slutter å røyke.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet har mange gode effekter på helsen, også på triglyserider og for å forebygge hjerte- og karsykdommer. Det anbefales å være fysisk aktiv 150-300 minutter i løpet av en uke.