Barnet/ungdommen kan belaste inntil smertegrensen etter 12-14 dager, og det er vanlig at økning av belastning skjer gradvis.
Barnet/ungdommen kan begynne på skolen så snart smertene tillater det. Dette er gjerne 1-2 dager etter operasjonen.
Kontroll
Ved akillesseneforlenging vil barnet/ungdommen bli kalt inn til ortopedisk poliklinikk for kontroll ca. 3 uker etter operasjonen. Det vil da bli gjennomført et gipsskifte og ortopediingeniør vil være til stede for å ta støp til nye ortoser. Neste kontroll er hos ortopediingeniør ved overgang til ortose 5-6 uker etter operasjonen. Kontroll hos ortoped etter 3 måneder.
Fjerning av sting
Oftest er det brukt tråd inni huden. Denne vil gå i oppløsning av seg selv og det er ikke nødvendig å fjerne stingene. Nokon ganger er det en trådknute utenpå huden. Om denne ikke faller av av seg selv, kan den klippes av etter 2 uker.
Hygiene
Så lenge barnet/ungdommen har gips kan han/hun ikke dusje foten.
Smerter
De fleste barn klarer seg med smertestillende Paracet og Ibux. Noen har behov for ekstra smertestillende på resept. Dette må avtales med lege ved utreise. Resepten er elektronisk og du kan hente den ut på alle apotek. Ta med legitimasjon.
Ortosar/skinner
Ved operasjon med akillesseneforlenging får barnet/ungdommen en avtale ved et ortopediteknisk firma 6 uker etter operasjonen. Der blir gipsen klipt av over ankelen og denne blir nå erstattet med en ortose. Ortosen(e) skal brukes 7-8 timer daglig. Ved operasjon med gastrocnemiusglidning blir gipsen erstattet med ortose etter 3-4 uker.
Eksempel på ortose som brukes etter operasjonen.
Hjelpemiddel
Krykker
Noen barn/ungdommar trenger ganghjelpemiddel for å avlaste den opererte foten. Dette kan være krykker eller gåstativ. Krykker kan lånes på sykehuset. Gåstativ må bestillest via ergo- og fysioterapitjenesten i kommunen på forhånd.
Rullestol
Flere barn/ungdommer trenger òg rullestol i perioden etter operasjonen, som avlastning til krykkene/gåstativet. Rullestol må bestilles gjennom ergo- og fysioterapitjenesten i kommunen på forhånd.
Opptrening
Opptrening i ulike faser.
Gipsperiode 0-6 uker etter operasjon
I denne fasen er det viktigaste at barnet/ungdommen tilvenner seg den nye situasjonen etter operasjonen. Dette kan være at barnet/ungdommen blir trygg på gipsen, finner ulike teknikker for å flytte på seg og blir trygg på å ta belastning på operert bein etter 12-14 dager. Barnet/ungdommen trenger å endre stilling gjennom dagen og kan innta alle stillinger han/hun er fortrolig med (liggende på magen/ryggen eller siden, sittende eller stående). Resten av kroppen kan trenes som vanlig.
Fysioterapi er aktuelt i denne perioden for å støtte barn/ungdom og foreldre i tiden rett etter hjemkomst og legge til rette slik at egenaktivitet og det å flytte på seg går fint.
Rehabilitering fra 6 uker til 12 uker etter operasjonen
I denne fasen blir det anbefalt intensiv trening med styrketrening, tøyning og funksjonstrening. Behovet for oppfølging av fysioterapeut vil være individuelt. Noen barn/ungdommar trenger tett oppfølging av fysioterapeut, mens andre kan trene mer selvstendig under veiledning av fysioterapeut.
Mål for treningen er å bedre de funksjonene som er viktige for barnet/ungdommen. For gående barn kan dette være å optimalisere gangfunksjonen ved å få bedre knestrekk når de går eller forsøke å få et gangmønster der foten lander med hælen først.
For barn/ungdommer som ikke har gangfunksjon, kan målet være å få ein god fot å stå på slik at en holder oppe ståfunksjon (enten med eller uten ståstativ). Pasientenen trenger hjelp av fysioterapeut med å finne rett progresjon i treningen. Treningen må legges opp etter noverande funksjonsnivå og mål for rehabilitering.
For dei gående barna/ungdommene bør den aktive treninge blant annet bestå av styrketrening for leggmusklene. Dette kan bestå i av øvelser for å aktivere leggmuskulatur, hoppe på trampoline og gå i trapp. En bør òg tenke på fart, balanse og utholdenhet.
Bassengtrening opplevest positivt for mange barn/unge.
Rehabiliteringsperioden kan variere, men 12 uker etter operasjonen kan en tenke at barnet/ungdommen er tilbake til vanlig fysisk aktivitet og idrett som de holder på med til vanlig.