Studiedeltagerne blir tilfeldig fordelt (randomisert) i to grupper; lavterskel-intervensjon og intensiv intervensjon. Alle blir bedt om å svare på et spørreskjema når de blir med i studien. Deltagere randomisert til intensiv intervensjon får en strukturert samtale med sykepleier på inntil 30 minutter før utskrivelse. Sykepleier henviser til videre oppfølging hos frisklivssentral i kommunen.
Studiedeltagere i begge grupper får informasjon om et nytt, kostnadsfritt røykesluttilbud som gis ved frisklivssentralen i hjemkommunen.
Tidsbruk
Hvis man ønsker å benytte tilbudet på frisklivssentral, innebærer dette kurs i røykeslutt (6 samlinger på inntil 90 minutter) eller individuelle samtaler med veileder (4 til 7 møter på rundt 45 minutter).
Alle deltagerne i studien blir fulgt opp via telefon etter 4 uker, 3 måneder, 6 måneder og 12 måneder, og de som forteller at de har sluttet å røyke etter 6 måneder blir invitert til sykehuset for å ta en pusteprøve som måler karbondioksid i ekspirasjonsluft.
Fordeler og ulemper
Ved deltagelse i tilbudet på frisklivssentralen vil man få verdikuponger på nikotinerstatning. På grunn av de negative helseeffektene av røyking, vil det å lykkes med røykeslutt ha stor betydning for den enkelte pasients helse.
Vi vet ikke om alvorlige bivirkninger eller ulemper ved deltagelse i denne studien.