Målet for oppfølging og trening etter hoftebruddsoperasjon er at du skal kunne gjøre det du gjorde før bruddet – og å forebygge nye fall. Det er viktig at du selv deltar aktivt i å sette mål og tar ansvar for å nå dem.
Oppfølging hos lege
Reiser du rett hjem etter hoftebruddsoperasjon, bestiller sykehuset kontrolltime for deg hos din fastlege to uker etter endt sykehusopphold. Dette gjelder også om du har hjemmesykepleie.
Reiser du til korttids-/rehabiliteringsopphold, er det kommunen som har ansvar for å bestille kontrolltimen hos fastlegen.
Du skal få dag og tidspunkt for denne timen med deg når du reiser fra sykehuset eller rehabiliteringsstedet.
På kontrolltimen hos fastlegen får du oppfølging med tanke på smertelindring, medisiner, aktivitet, risiko for fall og forebygging/behandling av benskjørhet.
Legen vil også vurdere mulige komplikasjoner etter operasjonen. Det er viktig at du selv tar kontakt med fastlegen hvis du mistenker/opplever komplikasjoner. Les mer under Faresignaler nederst på siden.
Hjelp fra kommunens helse- og omsorgstjeneste
Etter at du er skrevet ut fra sykehuset, følges du vanligvis opp av helse- og omsorgstjenesten i kommunen du bor i. Hvordan denne oppfølgingen organiseres, avhenger av om du reiser hjem eller til en institusjon.
Se informasjon om tilbudene i din kommune.
Opptrening
Treningen etter hoftebrudd har fokus på styrke, balanse og øvelser i daglige aktiviteter. Hvor raskt du oppnår resultater av treningen er avhengig av din egen innsats og at du gjør så mye du greier i hverdagen.
Kommunens helse- og omsorgstjenester skal hjelpe deg i opptreningen og med å nå dine egne mål for den, samtidig som det skal tas hensyn til dine helsemessige utfordringer.
På sykehuset får du et treningsprogram som det er viktig at du følger også etter at du er skrevet ut. Programmet blir endret etter din helsetilstand av fysioterapeuten som følger deg opp.
Trening med fysioterapeut starter på sykehuset og skal fortsette etter utskrivning. Dette skjer enten på en kommunal institusjon, på privat klinikk eller ved at fysioterapeuten kommer hjem til deg. Treningen består i øvelser spesielt rettet inn på å gjenvinne muskelstyrke, bevegelse, stabilitet og balanse.
Når du går til fysioterapeut, får du dekket deler av utgiftene dine til behandlingen. Som hovedregel må du betale en egenandel som teller med i opptjeningen til frikort for egenandelstak 2. Les mer på helsenorge.no
Som pasient kan du ha rett til å få transport til og fra fysikalsk behandling. Dette kan fastlegen og fysioterapeuten du følges opp av, hjelpe deg med. Se også pasientreiser.
Hvis du trenger hjelpemidler
De fleste trenger hjelpemidler som toalettforhøyer, gripetang og gåhjelpemidler etter et hoftebrudd. Sykehuset hjelper deg med å finne ut hva du har behov for og formidler det til din kommune, som leverer det hjemme hos deg. Små hjelpemidler som gripetang, strømpepåtrekker og lignende må du vanligvis kjøpe selv, mens større ting (for eksempel rullestol) får du låne gratis.
Råd til deg som har hatt hoftebrudd
For at du skal fungere best mulig etter hoftebruddet, og unngå nye fall, anbefales du å følge noen enkle råd:
Spis sunt og næringsrikt
Etter hoftebrudd og operasjon er det viktig at du får i deg mer – og mer proteinrik – mat enn vanlig, og rikelig med drikke. Dette er sentralt for at bruddet og operasjonssåret skal gro.
Samtidig er det ikke uvanlig å ha mindre lyst på mat. Derfor er det nødvendig at maten du spiser er ekstra næringsrik, slik som egg, kjøtt, fisk og melkeprodukter. Du kan få i deg ekstra næring ved å tilsette smør, fløte og næringspulver (fås kjøpt på apotek) i maten.
Vi anbefaler at du spiser til sammen fem måltider hver dag. Det kan være lurt å ta multivitamin (daglig), samt tran eller omega 3-kapsler.
Hvis du er på institusjon eller får hjemmesykepleie, har de ansatte der ansvar for å kartlegge ditt ernæringsbehov og hjelpe deg å følge disse anbefalingene.
Lite og/eller dårlig mat øker risikoen for at du faller på nytt, at såret gror dårlig og for trykksår dersom du ligger eller sitter lenge stille.
Vær så aktiv du kan
Å være fysisk aktiv er viktig for å komme i form igjen, og opptreningen bør starte så fort som mulig etter operasjonen. Dette gjelder også hvis du har hatt fysiske og/eller kognitive begrensninger før bruddet. Du kan belaste benet fullt, så sant du ikke har fått beskjed om noe annet.
Dagliglivets aktiviteter som toalettbesøk, sitte oppe til måltider og personlig hygiene er også trening. Derfor er det viktig at du så raskt som mulig ivaretar dette selv.
Aktivitet er med på å forebygge komplikasjoner, bedre matlysten, opprettholde kroppsfunksjonene og generelt bedre allmenntilstanden. Følg opptreningsprogrammet du fikk på sykehuset også etter utskrivning.
Når du er kommet hjem, kan du kontakte kommunen for å få informasjon om ulike treningstilbud. Mange har organiserte treninger både for enkeltpersoner og grupper, som du kan delta på.
Se også:
65+ Øvelser som holder deg i form - tips fra Helsedirektoratet
Vær Sterk! Vær stødig! Enkle råd for å holde seg selvstendig og aktiv gjennom livet
Forebygg fall og nye brudd
Etter et hoftebrudd skal sykehuslegene vurdere om du trenger medisiner mot benskjørhet og tilskudd av kalsium og vitamin D.
For å redusere risikoen for at du skal falle på nytt, kan du drive fysisk aktivitet (enkle øvelser), spise sunn og næringsrik mat, bruke de riktige medisinene, få sjekket synet jevnlig og tilrettelegge best mulig hjemme.
Les mer om forebygging av fallVent med å kjøre bil selv
Du må ikke kjøre bil selv før tidligst seks uker etter operasjonen.
Du må ha god kontroll på det opererte benet og har sluttet med sterke smertestillende før du setter deg bak rattet. Snakk med din fastlege eller fysioterapeut om hva som er forsvarlig i ditt tilfelle.